torsdag, november 20, 2014

Smekmånaden är över



Den politiska smekmånaden är över. Det är dags för oppositionen att göra sig hörd. I söndagens (16.11) agenda fick vi ta del av en för oss medborgare väldigt viktig debatt mellan regeringens representant Åsa Romson, och oppositionens Jan Björklund.

Det handlade om energipolitiken, och därmed om framtiden för svensk industri. I sin strävan att bygga ut vindkraften har vi idag en ordning där vindkraften subventioneras med mångmiljardbelopp. Subventioner utan vilka den energiformen inte skulle kunna byggas med någon form av lönsamhet.

Samtidigt inför nu regeringen ytterligare skatter på de traditionella och så viktiga energikällorna vatten-och kärnkraft. Syftet är naturligtvis att pressa upp kostnaderna på den kanten, samtidigt som man sänker kostnaderna för vindkraft med subventionerna. I slutänden kan det komma att innebära att vatten-och kärnkraften blir olönsam och stängs, med de följder det på sikt i så fall ger på energipriserna.

Regeringens och Mp-s Åsa Romson såg inga problem med den utvecklingen. Jan Björklund (FP) visade på de fakta också vetenskapen så ofta påpekat, nämligen att vindkraften är som svagast när den energin behövs som mest smällkalla vinterdagar. Var skall då alternativ energi hämtas?

En klok energipolitik borde bygga mer på kunskap och beprövad erfarenhet än som sker nu. I vindkraftsutbyggnadens spår skövlas landskapen. Boendemiljöerna för mängder av människor försämras drastiskt, för många så svårt att man av medicinska skäl inte kan bo kvar.

Bullerstörningarna som bland annat läkartidningen tagit upp, negligeras på ett sätt som känns märkligt i vår annars upplysta tid. Och stora landområden blir till en internationell handelsvara med för framtiden svårbedömda följder.

Men i den nuvarande regeringen väcker det inga larmsignaler. Och statsministern, som i utgångspunkten velat bilda lag med mittenpartierna C+Fp, har nu sålt sig med själ och hjärta åt en politik som starkt hotar de medlemmars sysselsättning, han tidigare som metallbas värnat om.

Makten förblindar tycks det, och det sovande folket för att citera en annan före detta statsminister, väljer att i stort blunda för följderna.

2014.11.20

Jarl Strömbäck

Inga kommentarer: